Home / Bröd / Semlor
3 March, 2014

Semlor

Posted in : Bröd, Efterrätter, Fritt från mejeriprodukter, Recept, Sockerfritt on by : Sofia Lindqvist

Smala nyttiga semlor. Semlor utan riktigt socker, dinkel och mer fiber. Enkla att tillaga och framför allt goda.

Smala nyttiga semlor
Serves 11
Smala nyttiga semlor. Semlor med mindre socker, dinkel och mer fiber samt honung, mandel och grädde.
Write a review
Print
Prep Time
1 hr 30 min
Cook Time
20 min
Total Time
1 hr 50 min
Prep Time
1 hr 30 min
Cook Time
20 min
Total Time
1 hr 50 min
Ingredients
  1. 50 g jäst
  2. 3 dl havremjölk eller sojamjölk
  3. 6 dl siktat dinkelmjöl
  4. 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
  5. 2 msk agavesirap
  6. 75 g smör
  7. 1 ägg
Fyllning
  1. 100 g mandel
  2. 4 msk agavesirap
  3. inkråmet av bullen
  4. 1 dl sojagrädde
Instructions
  1. Smula jäst och värm mjölken till fingervarm och lös upp jästen i en bunke.
  2. Blanda i mjöl, agavesirap och smör.
  3. Blanda ihop till degen i en bunke.
  4. Pensla ihop ägg i ett glas. Tillsätt hälften av ägget till degen och spara hälften till penslingen innan gräddning.
  5. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
  6. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Tips: dela degen på mitten till fyra delar. Sedan varje del till 3 delar. Då får du tolv bullar. Ta en bit deg och håll den som en datamus mot bakbordet, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.
  7. Lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bullarna med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter.
  10. När bullarna har svalnat skär du av ett lock på den.
  11. Mixa mandel med agavesirap och grädde samt gröp ur lite av inkråmet på bullarna och blanda ihop till en fyllning i en bunke.
  12. Fördela fyllningen i bullarna.
  13. Vispa grädden och lägg en klick i varje.
  14. Lägg på locket.
Jyotika Sofia http://jyotika.se/