Home / Allmänt / Kryddor
24 October, 2014

Kryddor

Posted in : Allmänt, Kost on by : Sofia Lindqvist

Kryddor och örtkryddor består av ätliga delar av växter,
vilka traditionellt tillsätts mat på grund av sin naturliga smak,
arom och utseende. ¹

I mat

Det man först tänker på när det gäller kryddor idag är väl att de tillför maten en god smak. Så enkelt har det dock inte alltid varit. I forna tider när det inte fanns kyl och frys och när man slaktade på hösten och, så gott man kunde, förvarade köttet hela vintern igenom, då gällde det att använda mycket kryddor för att dölja den allt sämre smaken på skämt kött. Dessutom har många kryddor funktionella egenskaper i maten. De hämmar: ²

♠Bakterier

♠Jästsvampar

♠Mögelväxt

♠Härskning 

Tips på vad olika kryddor kan göra:
Ingefära är bra mot inflammationer, ledbesvär, magbesvär, huvudvärk, illamående, toxiner och åksjuka. Ingefära anses även stärka hjärtat, bra mot högt blodtryck, förebyggande mot blodproppar, samt sänker det onda LDL-kolesterolet. Ingefära stimulerar även ämnesomsättning, motverkar förkylning, samy renar kroppen från toxiner

Gurkmeja innehåller massor av näringsämnen och är bl.a. bra mot inflammationer och reumatism, ledbesvär, och motcancer. Curcumin är det ämne som anses ge gurkmeja så många bra egenskaper. Finns nyare forskning som även visat att gurkmeja kan vara bra mot Alzheimers. Gurkmeja är en fantastisk antioxidant. Gurkmeja är även bra mot menstruationssmärta,hudproblem och för sårbehandling, motverkar bl.a. svamp och bakterier. Gurkmeja är bra mot magbesvär, motverkar gallstenar, förbättrar leverfunktionen, se leverrening. Även bra mot toxiner och mot parasiter.Gurkmeja stabilisera blodsockret, sänker det onda LDL-kolesterolet, sänker insulinkoncentrationen. ³

Chili har bl.a visat sig bra för att stabilisera blodsockret, sänker insulinkoncentrationen. Chili stimulerar fettförbränningen och anses även reglera aptiten så man inte känner sig lika hungrig. Därtill anses den vara bakteriedödande. Paprika är en sorts chilipeppar.³

Kanel har, liksom ingefära, en hel del positiva effekter som sträcker sig längre än bara till fettförbränning, men det är ökningen av blodcirkulationen och dämpningen av hungerskänslorna som kanel är mest känt för. Ta lite kanel på gröten på morgonen för att ge förbränningen en extra skjuts.³

Vad har jag för kryddor hemma?
Mald ingefära, spiskummin, kryddnejlika, kryddpeppar, citronpeppar, persillade, dill, vitlökssalt, vitlökspulver, gurkmeja, curry, chilipulver, chiliflingor, paprikakrydda, svartpeppar, oregano, dragon, franska örter, pommeranskal.

Kryddblandningar –
Afrikansk hetta – Lök, tomat, soltorkad chili, svartpeppar, whiskyrökt paprika, havssalt, koriander, ingefära, lime, kryddpeppar, muskotnöt.
Sesam-mix – sesamfrö, lakritsrot, kanel, selleri, basilika, dragon, vitlök, limepulver, chili, bergssalt.
Persillade – Salt, Vitlök, persilja
Franska örter – Basilika, mejram, rosmarin, persilja, kyndel, timjan
Chilipulver – Chilipeppar, oregano, spiskummin, vitlök, salt
Salladskrydda – Salt, vitlök, lök, svartpeppar, oregano, koriander, paprika, dragon, timjan, persilja, selleri, rapsolja, soja- och majsprotein.
Curry – Gurkmeja, koriander, bockhornsklöver, fänkål, spiskummin, svartpeppar, kanel, kardemumma, paprika, cayennepeppar
Garam masala – spiskummin, kanel, koriander, kardemumma, salt, peppar, nejlika, muskotnöt och lagerblad.
Rogan Josh – Paprika, vitlök, ingefära, gurkmeja, spiskummin, kanel koriander, kardemumma, svart peppar, nejlika, muskotnöt, lagerblad, chili och havssalt. 
Sambhar – Spiskummin, koriander, svartpeppar, senapsfrö, bockhornsfrö, chilipulver, gurkmeja.
Madras Karry – chili, koriander, svartpeppar, spiskummin, senapskorn, karryblad, ingefära, gurkmeja.
Borne masala – kanel, nejlikor, gurkmeja, koriander, bockhornsfrö.
Brödkrydda – fänkål, anis, kummin,

 

¹ Svenskakryddföreningen  ² Svenskakryddföreningen ³ Kryddsidorna