Home / Fritt från nötter / Grodda bovete
29 November, 2014

Grodda bovete

Posted in : Fritt från nötter, Raw Food, Snacks on by : Sofia Lindqvist Tags:

Grodda bovete
Min mor fick i somras nys om rawfood och började äta bovete på morgonen, när hon var här senast så köpte vi hem bovete och gjorde bovetegröt till frukost.

Jag bestämde mig för att testa använda bovete i mina bars, istället för nötter. Det blir vänligare för magen och mycket billigare. Men istället för att använda bovetet som det är bestämde jag mig för att grodda det, genom att grodda bovetekärnor ökar man näringsupptaget mer än 20 gånger. Detta beror inte på att vitaminerna eller mineralerna blir så mycket fler (även om dem också ökar vid groddning), det beror primärt på ökad biotillgänglighet för kroppen genom groddningen, då enzymer, hormoner, syre och fytokemikalier bildas vid groddningen.¹Jag använde halva satsen till bars och halva till bovetecrunch. 

Jag använde helt bovete från Kung Markatta och gjorde såhär:
1. Hällde upp bovetet i en stor skål, fyllde den med vatten i hela skålen. (det sväller väldigt mycket)
2. Låt det stå över natten eller några timmar under dagen. (det sväller inom några timmar)
3. Skölj av noga när det har svällt, de kommer vara lite geggiga och den ska bort. 

Nu kan välja att kanske göra bovetegröt eller göra bovetecrunch. 

Grodda?
1. Lägg tillbaka det fuktiga bovetet i en ren skål och låt det stå några timmar.
2. Skölj av bovetet var 1-3 gånger per dygn, helst var 3-4 timme.
3. Gör detta i 1-2 dagar, när det är klart så har vetet fått små söta svansar. 

Tycker verkligen ni ska testa, det är sjukt gott att knapra på, ha i salladen eller rosta i ugnen. 

¹ Wermlands bovete

bovetecrunch_liten bovetecrunch2_liten