Home / Fritt från ägg / Chana Masala
8 December, 2014

Chana Masala

Posted in : Fritt från ägg, Fritt från mejeriprodukter, Fritt från nötter, Glutenfritt, Lunch, Middag, Veganskt, Vegetariskt on by : Sofia Lindqvist

Chana Masala

Chana Masala är en stark indisk kikärtsgryta med ingefära, chili och vitlök. I en Chana Masala är det grön chili, men det hade jag tyvärr inte hemma så ersatte det med röda chilifrön och jag gjorde om hela receptet efter de matvaror jag hade hemma och den blev inte lika såsig som en äkta Chana Masala. Jag gjorde även min egna garam masala vilket är en kryddblandning i indiska masala rätter. 

Ingredienser

4 portioner

1 burk kikärtor (spara spadet)
1 st gula lökar
1 tsk färsk riven ingefära (eller mer)
1-2 vitlöksklyftor, pressad
1 msk chilipulver (finhackat)
1 tsk gurkmeja
1 tsk färsk gurkmeja
1 burk krossade tomater (chilismak)
1 msk koriander
3 tsk garam masala
2 msk pressad citron
3 msk hackad koriander
1 msk sesamfrön
1 msk curry
3 dl fullkornsris
6 dl vatten
1/4 påse frysta grönsaker

Garam Masala

½ tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
½ tsk malen gurkmeja
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
1 krm malen kryddnejlika

Gör såhär:

1) Rosta sesamfrön i en torr ljummen stekpanna, när fröna har fått färg lägg i curryn.
2) Häll i kikärtorna och rosta det lite tillsammans med sesamfrön och curryn. 
3) Koka upp grönsakerna.
4) Skär löken, vitköken och den färska gurkmejan. Lägg allt i stekpanna och låt fräsa en stund.
5) Under tiden blanda ingefära, chilipulver, gurkmeja, koriander, pressad citron, spadet från kikärtorna och de krossade tomaterna i en separat skål.
6) Häll i såsen i stekpannan
7) Koka upp 3 dl ris och salt i 6dl vatten.
8) Blanda Garam Masalan
9) Häll i garam masalan i stekpannan
10)När riset är färdigt blanda allt i en stor skål (ät det för starkt ät tillsammans med gurkraita eller mango chutney.)
11) Färdigt att servera

channa masalasås_liten1channa masalasås_liten2