Home / Efterrätter / Lussebullar
11 December, 2014

Lussebullar

Posted in : Efterrätter, Fritt från ägg, Fritt från mejeriprodukter, Glutenfritt, Mellanmål, Recept, Snacks, Sockerfritt, Veganskt, Vegetariskt on by : Sofia Lindqvist

Som ni kanske har förstått älskar jag att baka, eftersom att det inte var så längesedan jag slutade med gluten så har jag haft lite problem att hantera de olika mjölsorterna jag har hemma. Som ni såg tidigare i mitt inlägg om mjöl så har jag en del sorter hemma, dessa lussebullar lyckades få smaken av mandel (då jag använde mandelmjöl). Så de smakade lite som semlor, vilket jag dock älskade. Så jag har ätit de i en tallrik med varm mjölk. Mjölken är hasselnötsmjölk som jag har gjort själv, recept på mandelmjölk finns här, bytte ut mandeln mot hasselnöt riktigt gott. Självklart är lussebullarna fria från gluten, socker och de är veganska. 

Lussebullar

10 st lussebullar

Ingredienser
10g jäst för söta degar
3dl sojamjölk
½ msk agavesirap
1 msk fiberhusk
0,5 g saffran (en påse)
1 krm äkta vaniljpulver 
7dl rismjöl (ca 350g)
2 dl mandelmjöl (ca 90g)
¾ dl kokossocker
1 krm salt
75g rumstempererat veganskt margarin
1 mogen banan

Kokosmjöl till bakbord

Pensling:
25g sojamjölk
½ dl kokossocker
½ krm äkta vaniljpulver

Gör såhär:
1) Smula sönder jästen i en bunke
2) Häll på lite av sojamjölken och rör ut jästen.
3) Rör ner resten av sojamjölken och sirapen.
4) Rör ner fiberhusk och låt stå i ca 10 min.
5) Blanda saffran med vaniljpulvret i en skål.
6) Blanda mandelmjölet, rismjölet, kokossockret och saltet i en skål.
7) Tillsätt margarin och banan
8) Sikta ner mjölblandningen lite i taget under blandning, tills det blir en jämn deg. 
9) Tillsätt saffran och blanda tills saffranet har fördelats jämt över hela degen. 
10) Täck bunken med lock/folie/handduk och låt jäsa i ca 1½ timme. 

11) När degen har jäst vänd upp och ner på bunken över ett mjölat bakbord
12) Dela degen i ca 10-15 delar och skapa dina lussekatter. 
13) Lägg de färdiga lussekatterna på en bakplåtsklädd plåt och täck över med en handduk, låt jäsa i ca 30 minuter.
14) Pensla bullarna och sätt ugnen på 250 grader. 
15) När bullarna har jäst lägg i russin och ställ in plåten i ugnen
16) Grädda i ca 5-7 minuter, håll koll då de lätt blir brända. 
17) Låt de svalna en stund innan du äter dem. 

lussebullar12_liten lussebullar_liten lussebullar3_liten