Home / Bra att ha / Gör egen Sweet Chilisås
20 January, 2015

Gör egen Sweet Chilisås

Comments : 3 Posted in : Bra att ha, Fritt från ägg, Fritt från mejeriprodukter, Fritt från nötter, Glutenfritt, Recept, Såser, Sockerfritt, till maten, Veganskt, Vegetariskt on by : Sofia Lindqvist Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Min favoritsås är en klassisk sweet chilisås, jag älskar att använda sweet chilisås i allt möjligt men det faktum att det är katastrofalt mycket socker i den gör mig lite smått mörkrädd. Många såser är det väldigt mycket socker i, så här kommer ett recept hur man gör egen sweet chilisås utan raffinerat socker. Jag är ett stort fan av såser, av alla dess slag, men att köpa färdiga såser och liknande i affären är en ren sockerbomb, så jag har valt att testa några såser, jag kommer även att skriva ett ungefärligt pris på vad allt kostar, oftast så behöver man ju inte så mycket av allt så det är väldigt svårt att sätta en exakt siffra men jag ska göra vad jag kan. Första såsen ut: 

Gör egen Sweet Chilisås

(en liten flaska sweet chilisås, flaskan på bilden)

1 röda chilifrukter
1 vitlöksklyftor
1 tsk kokosolja
¼ dl kokossocker (eller annan sötning)
½ tsk salt
1½ dl kallt vatten
1 ¼ msk majsstärkelse

Gör såhär:

1. Skär bort fröna och fästerna på chilifrukten och ansa vitlöken. Hacka chilin i mindre bitar, ha i vitlök, sötning och salt i en mixer tills du är nöjd med chilins storlek. 
2. Häll ner den mixade geggan i en kastrull med smält kokosolja och bryn på medelvärme i va 2,5-3 minuter. Rör om hela tiden så att det inte bränner fast. 
3. Rör ihop kallt vatten med majsstärkelse, ha ner socker och salt i kastrullen och häll i vattnet. (det är väldigt viktigt att vattnet är kallt annars klumpar sig majsstärkelsen.)
4. Låt det puttra under omrörning på medelvärme i ca 10 minuter.
5. Låt såsen svalna och häll upp det i flaskan. 

En klassisk sweet chilisås, jag valde att göra en liten flaska för att kunna prova mig fram senare, men om du vet att du äter mycket gör en större flaska. En storfull flaska skulle jag ta receptet gånger 3. 

sweet chilisås3_liten
sweet chilisås_litensweet chilisås4_liten

3s COMMENTS

3 thoughts on : Gör egen Sweet Chilisås

 • Sandra
  January 20, 2015 at 12:24 pm

  Ååh äntligen, har haft sån sjuk ångest över sweet chilisås då den är min absoluta favorit. Ska testa denna i veckan, det skulle vara kul om du ville testa typ något liknande Heinz Chilisås en annan favorit jag har, och kanske typ majonäs typ :)

  Fortsätt med det du gör, du är grym!
  Kram Sandra

  • January 21, 2015 at 12:10 am

   Hej Sandra!
   Ja jag tyckte om den från sekunden jag provsmakade, självklart kan man ha mer sötning i om man vill, men jag försöker att undvika sötning i mat, så jag hade väldigt lite jämfört med vad som är i en vanlig flaska. Jag har faktiskt planer på Heinz/felix chilisås, har börjat småplanera hur jag ska göra den, så det kommer. Majonäs har jag testat sedan jul och utvecklar receptet lite under tidens gång, vill inte publicera förens jag är helt nöjd. Det kommer lite majonäs, aioli, currypaste och annat roligt, håll ut. Tack vad glad jag blir, det känns väldigt kul att höra. Kram på dig med!

 • Anna
  January 20, 2015 at 11:28 pm

  Nej men hur grym är du!!

  Jag har en liten fundering på vad du äter när du verkligen inte orkar laga mat, eller inte har någon inspiration. Jag undrar även vilka dina främsta inspirationsskällor är? Typ bloggar, hemsidor liknande. Din blogg är min största inspiration och jag tycker det är riktigt nice av dig att sluta med alla animalistiska produkter.

  Jag har också några funderingar på hur det är att vara vegan eller hel vegetarian som du skrev? Är det jobbigt? Vad skulle du främst föreslå, jag börjar äta mer och mer vegetariskt och behöver en liten push tror jag, har du några förslag?
  Oj vad långt detta blev, men är så nyfiken.

  Keep up the good work guurl!