Home / Fritt från ägg / Krämig lasagne med färsk persilja
27 January, 2015

Krämig lasagne med färsk persilja

Comments : 3 Posted in : Fritt från ägg, Fritt från mejeriprodukter, Fritt från nötter, Glutenfritt, Recept, Såser, Veganskt, Vegetariskt on by : Sofia Lindqvist

För några dagar sedan fick jag helt plötsligt cravings för lasagne, det var riktigt längesedan jag åt det. Jag hade en del rotfrukter hemma som jag behövde göra mig av med så det fick bli en glutenfri rotfruktslasagne. Tidigare under dagen hade jag köpt rispapper då jag skulle göra krämfyllda vårrullar. Men insåg hur perfekt rispapper skulle vara i lasagne. Jag har aldrig varit någon fantast av lasagneplattor men älskar smaken speciellt av bechamelsåsen, så rispappret blev helt perfekt som plattor. Mellan varje lager blev det två st risplattor. Det hårdare lagret på toppen är en fantastiskt god röra på vita bönor. 

Lasagne (glutenfri & vegan)

1 palsternacka
2 st hyvlade morötter
1 hyvlad zucchini
1 liten kålrot
2 klyfor vitlök
½ gullök
1 rödbeta
1 burk krossade tomater
1 dl röda linser
8 st rispapper*

*Rispapper kan du hitta i en välsorterad livsmedelsbutik eller asiatisk livsmedelsbutik.

Bechamelsås (vegan & glutenfri)

5 dl sojamjölk
3 msk stärkelse (jag använde Maizena)(lite kallt vatten att röra ut i)
Salt, peppar
1-2 dl valfri riven ost (jag använde Violife Oregano)
Valfria kryddor – gärna muskotnöt
Jag använde: Tandorikrydda och afrikansk hetta

 Krämig röra på vita bönor

1 dl vita bönor
2-5 msk raps- eller valfri olja* (beror på vilken konsistens du vill ha)
1 msk valfri mjölksort (jag använde sojamjölk)
salt, peppar, örtpeppar och chiliflingor

* välj en smakfri olja så inte hela krämen får en massa smak från oljan. Så neutral som möjligt. 

Gör såhär:
1. Skala och finhacka löken, vitlöken, palsternacka, kålroten, rödbetan
2. Stek i lite olja på medelvärme till det får färg.
3. Hyvla morötterna och zucchinin, stek dessa lätt på varje sida. (ta ut de när de har fått lite färg och håll varma)
4. Slå på tomaterna, linserna
5. Låt puttra i ca 30 minuter, gärna längre.

gör bechamelsåsen: 

1. Koka upp mjölken.
2. Rör ut maizena med lite vatten, och tillsätt detta till mjölken under omrörning.
3. Tillsätt lite kryddor och smaka av med salt och peppar.
3. När såsen är varm stäng av plattan och rör ner den rivna osten under omrörning. 

*Såsen kan bli ganska tjock, så eventuellt kan man behöva späda ut såsen med lite vatten.
** Bechamelsåsen finns även HÄR

Gör den vitabönröran

1. Mixa bönorna och häll i oljan under omrörning. 
2. När krämen är slät häll på mjölken och rör om. 
3. Krydda med salt och peppar efter smak. 

Montera lasagne:
1. Ställ in ugnen på 200 grader
2. Bred ut ett tunt lager bechamelsås på botten av formen.
3. lägg på lasagneplattorna, “färssåsen”, bechamelsås och upprepa hur många lager du vill ha. 
4. Toppa lasagnen med de hyvlade morötterna, zucchinin och bönröran.
5. Sist häller du över bechamelsåsen
6. Ställ in lasagnen i ugnen i ca 15-20 minuter.
7. Ta ut och toppa med färsk persilja.
8. Nu har du en varm och fresh lasagne, njut. 

lasagne_liten lasagne1_liten

3s COMMENTS

3 thoughts on : Krämig lasagne med färsk persilja

  • February 3, 2015 at 11:55 am

    Excellent post. Ι cеrtainly love this website.
    Continue the ǥood worқ!

  • February 6, 2015 at 6:55 pm

    WOW just ѡhat I waѕ searching for, love your work!

  • February 9, 2015 at 11:51 pm

    It’s ɦard to find educated people abouit tɦіs subject, however, you seem
    liҟe you knoԝ ԝhat you’re talking aƄout! Ƭhanks