Home / Bröd / Snälla semlor
29 January, 2015

Snälla semlor

Comments : 3 Posted in : Bröd, Fritt från ägg, Fritt från mejeriprodukter, Fritt från nötter, Glutenfritt, Mellanmål, Recept, Snacks, Sockerfritt, Veganskt, Vegetariskt on by : Sofia Lindqvist

Under de senaste månaderna har jag haft sjuk ångest inför fettisdagen, mest för att jag inte vetat om jag har har hunnit utveckla ett recept på semlor, i förra veckan provbakade jag semlor från Karolina Tegelaar’s “Stora boken om naturligt glutenfri bakning“. Jag misslyckades lite med jästen så det fick inte den fluff som semlor brukar/ska ha. Det är även första gången jag bakar semlor utan florsocker på toppen. Det var lite bittert men både mina tänder och min kropp tackar mig. Jag kallar dessa för snälla semlor då de är skapta på helt naturliga ingredienser. Jag blev sugen på någonting annat än ren mandelmassa och bestämde mig för att göra en saffranskräm med mandel. HÄR är förra årets variant av semlor, lite enklare kanske ;)!

Ingredienser
75g kokosolja, margarin eller smör
3 dl valfri mjölk
12 g jäst
½ dl kokossocker
1 krm salt
1 ½ dl vitt rismjöl
1 ½ dl durramjöl
½ dl tapiokastärkelse
½ dl potatismjöl
4 krm xantangummi
½ tsk kardemumma
Valfri vispgrädde (jag använde Alpros sojagrädde)

semla_litenSaffranskräm med mandel
1 pkt saffran
1 dl solrosfrön
½ dl valfri vispgrädde
2 msk valfri mjölk
3 msk krossad mandel
2 droppar bittermandelarrom
½ dl kokossocker
½ dl kokosolja

Gör såhär:
1. Smält margarin i en kastrull, häll ner mjölk och låt svalna till fingervarmt och rör sedan ner jäst, strösocker och salt.
2. Blanda vitt rismjöl, durramjöl, tapiokastärkelse, potatismjöl, xantangummi och kardemumma i en skål och rör sedan ner i degvätskan.
3. Låt jäsa på en varm plats tills degen jäst upp ordentligt, runt 20 – 40 minuter.
4.Kyl då degen i frysen tills den är helt kall och degen har stelnat. Rör degen jämn med en slev emellanåt så att inte bara ytan kallnar. Degen ska inte vara fryst men fast nog att rulla till bullar.
5. Dela degen i 6 – 10 delar och forma bollar med händer doppade i kallt vatten.
7. Lägg på bakplåtspapper och ställ att jäsa i 40 – 60 minuter tills de har jäst upp ordentligt och inte längre är kalla. Rismjölet gör att bullarna bränns fint, man behöver inte pensla, då bränns ytan ojämnare.
8. Gräddas i mitten av ugnen i 225°C i 10 – 15 minuter beroende på storlek.

Saffranskräm med mandel
Gör såhär:
1. Mixa solrosfröna tillsammans med kokosoljan i en matberedare tills det får en slät konsistens.
2. Vispa upp grädden tills den blir fluffig och häll ner den i solrosfröna. 
3. Blanda mjölk, mandel och bittermandelarom i en skål och tillsätt saffran. Låt stå i 10 minuter
4. När det har gått 10 minuter tillsätter du kokossockret i mandel/saffranssmeten och låter det stå i ca 5 minuter
5. Häll i allt sammans i en mixer och mixa till en slät smet.
6. Ta inkråmet ur semlan och blanda med, fyll hålet med krämen. 

INGREDIENSER OCH INKÖPSTIPS*
Vitt rismjöl (finns från risenta i de flesta butiker)
Durramjöl (finns på www.friendsofadam.se, www.allergimat.com och www.allergeko.se)
Tapiokastärkelse/cassavamjöl (www.allergimat.com och www.allergeko.se och i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker)
Arrowrot finns I kryddhyllan I de flesta butiker.
Xantangummi (Finns i välsorterade matbutiker, annars hos bland annat www.goodstore.se, www.veganlife.se, www.allergimat.com och www.allergeko.se).

*Hämtat från kokboken

semla1_liten semla2_liten

3s COMMENTS

3 thoughts on : Snälla semlor

  • January 30, 2015 at 9:21 am

    Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Thank you so much!|

    • January 30, 2015 at 12:47 pm

      Hi there !
      It makes me very happy to hear that. I would suggest and two favorites of mine. They treat subjects gluten-free and vegan.
      Wish you all the best,
      love
      Jyotika Sofia

  • Sanne
    February 10, 2015 at 4:19 am

    Hello Theге. I found yoսr blog using msn. TҺis iѕ aan extremely well writtеn article.
    І’ll make surе to bookmark it ɑnd come baϲk to read moгe ߋf үoսr useful informаtion. Thanks for the post.
    I’ll certɑinly comeback.