Home / Fritt från ägg / Hemlagad senap
2 February, 2015

Hemlagad senap

Posted in : Fritt från ägg, Fritt från mejeriprodukter, Fritt från nötter, Glutenfritt, Recept, Såser, Sockerfritt, Veganskt, Vegetariskt on by : Sofia Lindqvist

Om det är någon smak jag aldrig riktigt har fastnat för så är det senap, jag känner att smaken inte riktigt har fallit mig in men nu när jag har utvecklat såser så har senap varit en del av basen. Tidigare när jag testade de olika såserna köpte jag senap, men nu kände jag för en enkel hemlagad senap, det tar ca 10 minuter att tillaga den. Det blev en blev ca 2 dl hemlagad senap av detta recept, är du som jag inte ett fan av senap så är det väldigt viktigt att smaka av under tiden, kanske fixa till det med någon liten extra smak. Här är basreceptet på en söt stark hemlagad senap. Nu när jag har fått utveckla smaken efter mig själv så uppskattar jag den verkligen. 

Hemlagad senap

 • 1 påse 26 g gult senapsfrö
 • 1,5 msk sötning eller 1 msk agavesirap (jag använde kokossocker)
 • 1 msk vinäger (röd, vit- eller äppelcidervinäger)(jag använde vitvinsvinäger)
 • ½ tsk salt
 • 0,5 dl neutral olja (jag använde kokosolja)
 • 0,75 dl vatten
 • ½ äpple (eller rivet citronskal från ½ citron) (kan uteslutas eller bytas efter din egen smak)
   

  • Vill du ha sötare smak? Ha i sötning eller äpple efter din smak, starkare?  Ha i mindre sötning öka ej senapsfröna. 

senap1_liten kopia
1. Sjud senapsfröna i vattnet cirka 5 minuter.Gör såhär:
2. Tillsätt resten av ingredienserna.
3. Mixa med stavmixer till en lagom slät konsistens.
4. Nu har du den naturella senapen. Senapen håller flera månader i kylskåp (glöm inte att skriva datum)

senap1_liten