Home / Efterrätter / Smulpaj med färsk vaniljsås
15 February, 2015

Smulpaj med färsk vaniljsås

Posted in : Efterrätter, Fritt från ägg, Fritt från mejeriprodukter, Fritt från nötter, Glutenfritt, Paj, Recept, Sockerfritt, Veganskt, Vegetariskt on by : Sofia Lindqvist

Igår var det som alla vet, alla hjärtans dag. Det är en dag som jag aldrig riktigt har tyckt om, singel eller inte. Men en grej som jag älskar med alla högtider är att man får äta något lite extra. Jag och Ingemar brukar alltid slå till stort med minst trerätters, men i år har han feber och jag mådde illa så orken var inte på topp, lite god mat fick vi iallafall i oss. När jag firade min födelsedag för släkten i Gävle serverade jag fyra olika sorters paj, två sorters smulpaj och två sorters havresmulpaj till dessa bjöd jag på hemmagjord vaniljsås och hemmagjord vaniljglass. Denna gång gjorde jag en blandning av dessa två pajsorter och gjorde lite tjockare bitar av smulpajsdegen men hade även små smulor. Mysig och perfekt efterrätt. Pajformerna fick jag av Sarah i present och de passade perfekt igår. Det blev en smulpaj med hallon och blåbär och varm vaniljsås. Detta pajrecept blev 5 st pajer i småformer eller en stor. 
Vaniljsås receptet kommer senare. 
smulpaj3_liten

Smulpaj

1 dl durramjöl (kan bytas ut mot majsmjöl, quinoamjöl, fullkornsrismjöl)
2dl vitt rismjöl
1 dl kokossocker
100 g margarin eller kokosolja
1 msk agave sirap (lönn- eller dadelsirap fungerar också)

Fyllning

Frukt eller bär (jag hade ca 60g i varje pajform) 
Majsstärkelse elle Potatismjöl (ca ¼ msk – ½ msk per form)
Kokossocker (ca ¾ msk per form)
För en storpaj
200-500g frukt eller bär
1-2 msk stärkelse
¾ dl kokossocker
(ju mer stärkelse ju fastare blir frukten och ju mer socker ju syrligare blir frukten) 

Gör såhär:
1. Starta ugnen, 200°c  
2. Blanda mjölet och sockret i en bunke.
3. Tärna margarinet eller kokosoljan med fingrarna tills det blir en smulig deg.
4. Lägg frukten/bären i formen.
5. Blanda i stärkelsen och sockret.
6. Lägg över smuldegen på frukten 
7. Ställ in pajen i ugnen ca 20-25 minuter. (När pajen står i ugnen kan man göra vaniljsåsen, recept kommer)
8. Färdig att äta en varm smulpaj.

En vegansk smulpaj fri från: Gluten, socker, mejeriprodukter, ägg, nötter

smulpaj1_litensmulpaj2_liten