Home / Efterrätter / Fettis- och internationella pannkaksdagen
17 February, 2015

Fettis- och internationella pannkaksdagen

Posted in : Efterrätter, Fritt från ägg, Fritt från mejeriprodukter, Glutenfritt, Pannkakor och Våfflor, Recept, Snacks, Sockerfritt, Veganskt on by : Sofia Lindqvist

Igår var det en speciell dag, nämligen min födelsedag. Jag brukar alltid ha feeling för födelsedagar men i år var det vilken dag som helst för min del. Utom att jag vaknade och kände en lukt av pannkakor i hela lägenheten och en svag doft av hallon trängde sig genom. Strax efter kom Ingemar in till mig med en tallrik pannkakor, varma hallon och lönnsirap. Så fantastisk han är! Vi avslutade kvällen med att äta på Bombay vid Järntorget i centrala Göteborg, massa chana masala och papadum. HÄR finns mitt recept på en “snällare” chana masala som inte är så stark. 

 Idag är det också en speciell dag, nämligen fettisdagen aka semmeldagen men den 17e februari är även internationella pannkaksdagen. Dessvärre blir det nog inga pannkakor för min del idag, serverade pannkakstårta på mitt minifirande jag hade i lördags samt pannkakor igår. 
Men jag tänkte passa på att dela av mig av några gamla och nya pannkaksrecept samt receptet på de semmelmuffins jag gjorde igår. (de blev dessvärre riktigt fula så de fick inte posa på bild)
Varnar för mycket text (många recept som passar fettis- och internationella pannkaksdagen)

Fettis- och internationella pannkaksdagen

Banan- och kokospannkaka (dessa recept är sedan innan jag blev vego så den innehåller ägg)
Pannkakor med mjölmix 
Snälla semlor
Förra årets semlor (ej glutenfria)

Tunna pannkakor (som jag använde till pannkakstårtan ur stora boken om naturligt glutenfri bakning )
4 ½ dl valfri mjölk (jag använde egengjord sojamjölk)
1 msk vinäger (äppel eller vitvin)
1 dl majsmjöl
1 dl durramjöl
½ dl tapoikastärkelse
2 tsk bakpulver
½ krm xantangummi
2 msk valfri sötning (jag använde kokossocker)
1 krm salt
½ dl olja (använde raps)
valfritt margarin

Gör såhär:
1. Blanda mjölk med vinäger och låt den stå någon minut.
2. Blanda mjölsorterna, stärkelsen, xantangummi, kokossocker och salt i en skål. 
3. Häll ner mjölblandningen tillsammans med olja och rör ihop till en jämn smet. 
4. Häll i margarin i pannan och häll i pannkakssmeten. 
5. Stek pannkakorna på medelhög värme med eller utan stekfett. 

Semmelmuffins

2 ½ dl vatten eller valfri mjölk (jag använde vatten)
1 tsk vinäger (äppel eller vitvin)
2 ½ dl vitt rismjöl
1 ½ valfri sötning (jag använde kokossocker)
½ tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm vaniljpulver
1 droppe vanilj estrakt
1 krm salt
½ dl kokosolja
½ – 1  tsk kardemumma

Vispbar grädde 

Mandelmassa
(för ca 1 muffin)
5 st sötmandlar
½ tsk grädde
¼ tsk valfri sötning
1 droppe bittermandelarom
inkråmet ur bullen

1. Sätt ugnen på 175°c. Sätt ut ca 8 -10 muffinsformar i en muffinplåt. Blanda vatten eller mjölk med vinäger och låt stå en stund.
2. Blanda vitt rismjöl med sötning, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och vaniljestrakt. 
3. Rör om så att allt är välblandat, häll ner olja och mjölkblandningen.
4. Vispa smeten slät och fyll direkt upp till ¾ av muffinsformen. 
5. Ställ in mitt i ugnen i 175°c och grädda 22-28 minuter, testa med provsticka (tänk på att den ska komma ut ren) 
6. Medans muffinsen svalnar mixa mandlarna, grädden, sötningen, bittarmandelaromen till en slät smet.
7. Vispa grädden
8. När bullen har kallnat skär av locket, ta ut lite av inkråmet ur bullen och blanda i de med mandelmassa smeten. Fyll hålet med mandelmassa, spritza på grädden, lägg på locket och njut! 

 

pannkakor-födelsedag_liten pannkakor-födelsedag2_liten